úterý 26. března 2013

Sarmale - Dobrůtka z mletého masa a zelí

500 g míchaného mletého masa,
sůl,
pepř,
kořenicí směs na mleté maso,
4 hrsti rýže,
1 rohlík (neměla jsem, tak jsem použila strouhanku),
asi 1 dcl mléka,
3 cibule,
3 lžíce oleje,
2 sáčky (1 kg) kysaného zelí (výborné i s poloviční dávkou zelí),
rajčatový protlak (asi 4 lžíce),
250 ml vody nebo vývaru
400 ml zakysané smetany
V míse smícháme mleté maso, sůl, pepř, koření na mleté maso a rýži. Rohlík nakrájejte na kostičky, namočte do mléka, vyždímejte a přimíchejte k masu (nebo strouhanku zalijte mlékem a nechce vypít -  postup je poté stejný, jen není třeba ždímat). Z této směsi pak vytvarujte válečky nebo karbanátky.

V hrnci, který pak můžete vložit do trouby, nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a rozprostřete na ni polovinu bílého kysaného zelí (1 sáček), ze kterého jste vymačkali šťávu. Pokud nemáte rádi kyselé, můžete ho ještě trochu propláchnout ve vodě. Na zelí rozprostřete masové válečky a zakryjte je druhým sáčkem zelí. 

Ve vodě (ve vývaru) rozmíchejte rajský protlak a zakysanou smetanu, hrnec zalijte tak, aby bylo vše ponořené. Vše vařte asi 20 minut, dokud rýže nezměkne a nevyvaří se většina přebytečné tekutiny. Pak hrnec vložte ještě asi na 15–20 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a nechte zapéct.
Hotové sarmale podávejte s pečivem.

Žádné komentáře: