sobota 18. července 2015

Čokoládovo-cuketová buchta - luxusní pochoutka

Krásně vlhký dortík s čokoládovou chutí. Žádné kuckání suchou buchtou.

350 g polohrubé mouky (špaldové nebo celozrnné v konzistenci hladká nebo polohrubá)
1x sáček prášku do pečiva
30-50 g kvalitního kakaa
1 lžička perníkového koření
1 lžička soli
170 ml extra panenského olivového oleje
350 g třtinového cukru (stačí i 300 g)
3 vejce
1x vanilkový cukr
trochu rostlinného mléka (dle potřeby)
500 ml nahrubo nastrouhané oloupané cukety (napěchujte do odměrky :-)
150 g posekaných vlašských oříšků (pokud máte máte můžete udělat mix s mandličkami a lískovými oříšky - varianty jsou různé)

Troubu předehřejeme na 160 stupňů, ořechy nasekáme nahrubo.

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, kakao, koření a sůl.

Další míse zase olej, cukr, vejce, vanilkový cukr, strouhanou cuketu.

Obě směsi promícháme dohromady a přidáme ořechy. (Pokud se Vám to nyní zdá moc hutné, záleží kolik pustila cukety šťávy, přidáme trochu rostlinného mléka. Tak aby se Vám s těstem dobře pracovalo a vše se dobře promíchalo a dobře šlo přendat do formy.

Dortovou formu si dole vyložte pečícím papírem, okraje můžete vymazat máslem a posypat hrubou moukou (záleží na formě, zda je třeba vymazávat).

Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby.
Po půl hodině kontrolujte těsto. Peče se cca hodinu, záleží na troubě.

Když je dort hotový (špejle zůstane čistá), tak vyndáme z trouby a na mřížce necháme cca 10 minut odpočívat. Poté můžete vyjmout z formy.

(pokud budete chtít dát ještě čokoládovou polevu - není nutné, vyčkejte do úplného vychladnutí dortu).

Přeji Vám dobrou chuť.


Žádné komentáře: