pátek 23. prosince 2011

Těstovinové závitky plněné telecím masem (4 porce)

Příprava cca 1 hod. 20 minut
Zapékání: cca 15 - 20 minut

Těsto:
400 g čerstvého nebo 200 g mraženého špenátu
sůl
250 g hrubé nebo polohrubé mouky
2 menší vejce
1 lžíce oleje
2-3 lžíce vody

Náplň:
1 cibule
1 stroužek česneku
200 g telecích řízků
100 g prorostlé slaniny (nebo pančety)
1 balení mražené polévkové zeleniny
500 g sterilovaných rajčat (kousky)
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžička sušené dobromysli (oregano)

Dále potřebujete:
hladká mouka na vál
tuk na vymazání
125 ml smetany ke šlehání
50 g strouhaného parmezánu
1 lžíce másla


Čerstvý špenát přebereme, propláchneme a povaříme v dostatečném množství osolené vody. Scedíme ho, necháme okapat a vychladnout (mražený špenát rozmrazíme).

Mouku smícháme se solí a prosejeme na vál. Doprostřed uděláme důlek. Vložíme špenát, vejce a olej. Vypracujeme těsto. Pokud je příliš suché, zapracujeme po kapkách vodu. Do příliš vláčného až řídkého těsta naopak po lžičkách zapracujeme mouku. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu odpočinout.

Mezitím oloupeme cibuli a česnek. Telecí maso, slaninu, česnek a cibuli rozemeleme v mlýnku na maso. Vložíme do kastrolu, přidáme polévkovou zeleninu a 1/3 rajčat. Mícháme a dusíme do zhoustnutí. Hmotu osolíme, opepříme a ochutíme dobromyslí.

Troubu předehřejeme na 180 (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na 2 stupeň). Nudlové těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dva co nejtenčí pláty. Na pláty rozetřeme masovou náplň a stočíme jako palačinku. Nakrájíme na 4 cm dlouhé kousky. Závitky poskládáme nastojato do vymazané zapékací nádoby.

Volná místa vyplníme zbývajícími rajčaty. Sýr rozmícháme ve smetaně a těstovinové závitky přelijeme. Navrch rozložíme vločky másla. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 15 - 20 minut.

Úžasné jídlo. Děkujeme Štochlům, že byli pokusnými králíky.
Dobrou chuť.

Žádné komentáře: